Виділення пліснявих грибів

16.03.2024

Журнал «Лабораторна справа» № 03 /2024 березень

Плісняві гриби (мікроскопічні гриби, мікроміцети) є організмами які постійно оточують людину. Вони повсюдно поширені у всіх наземних, прісноводних та морських середовищах і можуть майже на будьяких об’єктах живої природи, технічних виробах і матеріалах, ґрунті та воді. Значна частина грибної колонії складається з мікроскопічних ниток (міцелію), які вкривають або пронизують субстрат. На грибному міцелію утворюються органи розмноження, які продукують мільйони спор діаметром 1-50 мкм. Вони легко переносяться потоками повітря, сприяючи поширенню грибів в просторі.

Мікроскопічні гриби широко застосовують у біотехнології. Вони є продуцентами антибіотиків, ферментів, органічних кислот, використовуються у процесах харчової промисловості. Однак деякі види при певних умовах можуть становити загрозу для здоров’я людини та викликати пошкодження промислових об’єктів, будівель та пам’яток архітектури.

Повний текст статті

Інші новини

22.08.2022

Особливості оцінки відповідності деяких медичних виробів у воєнний час із залученням органів з оцінки відповідності та без залучення

Український Науковий Інститут Сертифікації запрошує взяти участь у 11-му Українському форумі операторів ринку медичних виробів®. У цей складний період для нашої країни як ніколи слід бути в курсі останніх ключових змін  у функціонуванні ринку медичних виробів. Тому, Український форум операторів ринку медичних виробів® надає виробникам, постачальникам, дистриб’юторам, імпортерам медичних виробів майданчик для вирішення всіх нагальних […]

Детальніше
29.08.2022

Відбувся 11-й Український форум операторів ринку медичних виробів

26 серпня відбувся 11-й Український форум операторів ринку медичних виробів, який надав виробникам, постачальникам, дистриб’юторам, імпортерам медичних виробів майданчик для вирішення всіх нагальних питань, дискусій, рекомендацій й обміну цінним досвідом щодо ведення бізнесу під час воєнного стану. Український Науковий Інститут Сертифікації традиційно виступив партнером цього заходу. Крім цього, Вікторія Шевченко, начальник департаменту оцінки відповідності, та […]

Детальніше
12.04.2024

Процедури безпеки: які заходи безпеки повинні бути дотримані при роботі з патогенними мікроорганізмами

Патогенність — потенційна здатність мікроорганізму спричиняти захворювання. Ця властивість характеризує видові генетичні особливості мікроорганізму, його взаємовідносини з певним видом або видами інших організмів. Патогенність характеризується вираженою специфічністю, тобто здатністю одного виду мікроорганізму викликати певні клінічні та патоморфологічні зміни. Це обумовлюється біологічними та генетичними факторами. Патогенність залежить як від агресивності мікроорганізму (здатності проникати у клітини та […]

Детальніше