Патогенність — потенційна здатність мікроорганізму спричиняти захворювання. Ця властивість характеризує видові генетичні особливості мікроорганізму, його взаємовідносини з певним видом або видами інших організмів. Патогенність характеризується вираженою специфічністю, тобто здатністю одного виду мікроорганізму викликати певні клінічні та патоморфологічні зміни. Це обумовлюється біологічними та генетичними факторами. Патогенність залежить як від агресивності мікроорганізму (здатності проникати у клітини та органи, а також продукувати токсини), так і від виду та фізіологічного стану організму хазяїна. Для характеристики різних ступенів патогенності та її кількісного вираження застосовують термін вірулентність.
Біологічні агенти, яким властива патогенність, називають патогенами. Це можуть бути еукаріоти (гриби, найпростіші), прокаріоти (бактерії), неклітинні форми життя (віруси, віроїди), а також білки (пріони). Позаштатна ситуація, при якій виникає реальна або потенційна можливість виділення патогенного агента в повітря робочої зони, зараження персоналу або навколишнього середовища розглядається як аварія.
Український Науковий Інститут Сертифікації запрошує взяти участь у 11-му Українському форумі операторів ринку медичних виробів®. У цей складний період для нашої країни як ніколи слід бути в курсі останніх ключових змін у функціонуванні ринку медичних виробів. Тому, Український форум операторів ринку медичних виробів® надає виробникам, постачальникам, дистриб’юторам, імпортерам медичних виробів майданчик для вирішення всіх нагальних […]
Детальніше21 червня відбудеться перша в історії сучасного медичного бізнесу профільна навчальна подія-вебінар “Власна Торгівельна Марка: виробництво медичних виробів, косметичної продукції та дієтичних добавок під ВТМ – як зробити ВТМ правильно”. Вона буде присвячена не лише обговоренню актуальних питань, пов’язаних з введенням в обіг продукції під ВТМ. Заплановане детальне та покрокове викладення матеріалу щодо правомірних та […]
ДетальнішеЖурнал «Лабораторна справа» № 03 /2024 березень Міжлабораторні порівняння (interlaboratory comparison) — організація, виконання та оцінювання вимірювання або випробування на тому самому чи подібних зразках двома або більше лабораторіями відповідно до заздалегідь визначених умов. Відповідно до політики Національного агентства з акредитації України (НААУ) усі акредитовані лабораторії повинні успішно брати участь, щонайменше, в одному міжлабораторному порівнянні […]
ДетальнішеАбо знайдіть відповідь тут
*Всі поля обов'язкові для заповнення